Toe aan een betere baan?
Te lang blijven zitten in een baan waar je het niet naar je zin hebt is niet goed voor je. Niet voor je gezondheid, niet voor jouw ambitie én niet voor jouw mogelijkheden op de arbeidsmarkt op langere termijn. Hoe weet je eigenlijk dat het tijd is om op zoek te gaan naar een betere baan? Lees hier de 7 aanwijzingen dat je nu niet in de juiste baan zit.
1. Je verwijst nooit iemand door naar je werkgever
Als je jouw werkgever nooit promoot bij vrienden, familie of kennissen, is dat een signaal dat jij het er niet erg naar je zin hebt. Als je je gelukkig prijst met hetgeen je doet, dan deel je dat het liefst met zoveel mogelijk mensen.
2. Je wordt overladen met werk
Stapels overwerk en overuren bepalen jouw werkweek en zijn meer standaard dan uitzondering. Hierdoor heb je weinig tijd hebt om uit te rusten of leuke dingen te doen. Als je merkt dat je meer geeft dan ontvangt, dan weet je dat je te lang met iets bezig bent wat te weinig perspectief op beter biedt.
3. Je ziet je werk als een routineklus
Als je het werk wat je doet ziet als iets routinematigs zoals het doen van de afwas, moeten de alarmbellen afgaan. Routinematige klusjes moet je doen, haal je weinig voldoening uit en bieden geen uitdaging. Op een gegeven moment zal je je gaan vervelen en met tegenzin naar je werk gaan. Of is dat misschien nu al zo?
4. Je schaamt je voor je baan
Als je het liefst het onderwerp “werk” mijdt omdat je liever niet over je werk praat, dan is het echt tijd om werk te maken van een nieuwe baan. Ga op zoek naar iets waar je passie ligt, waar je ‘s ochtends graag voor opstaat en zoek naar een functie waar je trots op zou zijn.
5. Je hebt het gevoel nooit genoeg te kunnen verdienen
Als je het gevoel hebt dat je nooit genoeg salaris zal krijgen voor het werk dat je verzet, dan zit je niet op de juiste plek. Als je werk doet waar je passie ligt, zou je het bij wijze van spreken ook voor niets doen. Het verschil is dat wanneer je werk doet wat je écht leuk vindt, je ook beter werk aflevert en dus eerder een loonsverhoging krijgt.
6. Je klaagt bij iedereen over je baan
Je zit in de verkeerde baan op het moment dat je het liefst tegen iedereen vertelt hoe vreselijk jouw baan is. Of je werkgever, of je manager, of je collega’s, of je werkzaamheden, of je werkplek, of je reistijd. Of allemaal.
7. Je ontwijkt sociale aangelegenheden op je werk
Teambuildings activiteiten, de bedrijfs-bbq of de vrijdagmiddagborrel; van jou hoeft het allemaal niet. Vraag je af waarom dat zo is. Komt dat omdat je het werk of de collega’s niet leuk vindt? Daar kan het gevoel van ontstaan dat je buiten werktijd geen tijd aan je werk wilt besteden – ook niet als het leuke activiteiten zijn.