Een nieuwe baan vinden die echt bij u past, dat doet u niet in één dag. Het is belangrijk om goed na te denken over wat u wil en uw sollicitatie goed voor te bereiden. We helpen u in dit artikel op weg door u een overzicht te geven van de vijf stappen die u moet doorlopen om een baan te vinden die echt bij u past.
Stap 1: Een carrièreplan opstellen
Of u nu ontslagen bent of gewoon zelf beslist hebt om een nieuwe uitdaging aan te gaan, het is altijd belangrijk om even stil te staan bij wat u wil. Wij geven u enkele tips die u helpen om uw carrière uit te stippelen.
- Wat wilt u binnen 10 jaar bereikt hebben?
Denk goed na over wat u wil bereiken. Om het beste uit uzelf en uw carrière te halen, moet u eerst zelf goed weten wat u wil. Voordat u start, moet u eerst duidelijk weten waar u wil uitkomen. - Waar ben ik goed in?
Het is natuurlijk ook belangrijk om te weten waar u goed in bent. Kies een richting die u goed ligt, alleen dan zal u van uw carrière een succes kunnen maken. - Wat wil ik binnen een maand bereikt hebben?
Het is ook belangrijk om doelstellingen te hebben op korte termijn. Neem u bijvoorbeeld voor om binnen drie maanden een bepaald computerprogramma onder de knie te hebben. Stel realistische doelen voor uzelf, zodat u deze gemakkelijk kan bereiken en zo beetje bij beetje dichter bij uw carrièredoel komt. - Stel u flexibel op
Hou niet angstvallig vast aan uw carrièreplan. Misschien gaat uw carrière door een samenloop van omstandigheden plots een andere richting uit. Als u tevreden bent met die verandering, pas uw carrièreplan dan aan. - Zoek een coach
Kent u iemand die een baan doet die u wel interesseert? Praat hier dan over en wissel ervaringen uit. Zo krijgt u een beter idee van wat de baan precies inhoudt en leert u dingen bij die nuttig zullen zijn in de toekomstige carrière.
Stap 2: Een baan zoeken
Nu u weet wat u wil, kunt u veel gemakkelijker op zoek gaan naar een nieuwe baan. Zoek gericht naar een baan in de richting die u wil uitgaan.
- Plaats uw CV online
We kunnen het niet genoeg herhalen: als u een baan zoekt, is actief zoeken heel belangrijk. Maar u maakt nog meer kans met een online CV. Zo wordt u misschien ook gecontacteerd voor vacatures die niet online te vinden zijn en waar u anders zelfs niets van zou afweten. - Zorg dat uw CV opvalt
Een online CV moet ook opvallen. Gebruik een vlotte oneliner waarin u laat zien dat u gedreven bent. Ook uw eigen CV in Word moet perfect zijn. Als een recruiter uw CV bekijkt, vormt hij/zij zich onvermijdelijk een eerste indruk over u. - Houd uw CV up-to-date
Zorg er ook voor dat uw CV up-to-date is en pas het aan als er iets verandert. Zo zien werkgevers dat u actief op zoek bent naar een baan, en u verschijnt ook bovenaan hun resultatenlijst. Ze kunnen uw CV dus niet missen. - Zorg dat je de nieuwste vacatures in je mail krijgt
Dit is nog zo een gemakkelijk hulpmiddeltje: dagelijks of wekelijks krijgt u interessante vacatures in uw mailbox. Misschien zijn niet alle vacatures in de Job Agent iets voor u, maar uw ideale baan zit er misschien wel tussen. Het loont dus zeker de moeite.
Stap 3: En dan nu… solliciteren maar
Als u de baan gevonden hebt die u zoekt, komt het er op aan om de recruiter te overtuigen van uw kwaliteiten. Een goed CV en een overtuigende sollicitatiebrief zijn dan ook heel belangrijk.
- Pas uw CV aan
Het is heel belangrijk om uw CV aan te passen aan de functie. Zet die ervaring of studies in de verf die belangrijk zijn voor de functie waarvoor u solliciteert. Zo kunt u bijvoorbeeld meer aandacht besteden aan taken die belangrijk zijn voor de baan die u wil. - Schrijf een originele motivatiebrief
Met uw motivatiebrief kunt u het verschil maken. Schrijf een originele brief die is aangepast aan de functie en maak duidelijk waarom u de ideale kandidaat bent voor de baan.
Stap 4: Het gesprek voorbereiden
Stel u voor: u hebt gesolliciteerd voor uw droombaan en op een dag krijgt u een telefoontje van een HR-medewerker… hij wil u uitnodigen voor een eerste gesprek! U bent euforisch, maar even later komt u weer met beide voeten op de grond en wordt u bang… Maak u geen zorgen: wij geven u enkele tips, zodat u goed voorbereid naar dat gesprek kan vertrekken!
- Zorg ervoor dat u goed weet waar u moet zijn.
Vraag aan de recruiter die u uitnodigt waar het bedrijf gevestigd is en waar u zich moet melden. Vooral bij grote bedrijven kan dat belangrijk zijn. - Kom zeker niet te laat.
Als u niet weet hoe lang u onderweg zal zijn naar het bedrijf, ga er dan indien mogelijk één of twee dagen eerder al eens naartoe. Heeft u niet meer de kans om de weg vooraf af te leggen, vertrek dan zeker goed op tijd. - Bereid u op alles voor.
Noteer het telefoonnummer van de persoon waar u een afspraak mee hebt. Zo kunt u hem of haar het laten weten wanneer u toch later komt.
Stap 5: Het langverwachte moment… het sollicitatiegesprek?
Veel mensen zijn zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. U ook? Wij geven u graag enkele tips. Bereid u goed voor, zo zal u minder gestressed zijn.
- Veel recruiters zullen u vragen om u in enkele minuten voor te stellen. Bereid dit thuis voor en oefen het eventueel luidop. Vergeet zeker niet alle relevante informatie over uw werkervaring te vermelden.
- Ook uw positieve en negatieve eigenschappen kunt u best al eens op een rijtje zetten, want ook daar wordt vaak naar gevraagd.
- Maak al een lijst van de vragen die u kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek en bereidt uw antwoorden voor.
- Denk vooral al eens goed na over uw motivatie voor de baan in kwestie, zodat u onmiddellijk een antwoord klaar hebt als daar naar gevraagd wordt.
- Lees het functieprofiel nog eens goed door voor het gesprek, zodat u een goed beeld hebt van de functie waarvoor u solliciteert.
- Surf ook eens naar de bedrijfswebsite om een beter beeld te krijgen van wat het bedrijf doet. Verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf. Dat geeft een goede indruk en het geeft u ook de kans om vragen te stellen over aspecten die nog niet duidelijk zijn.
- Draag verzorgde kleding waar u zich goed in voelt , zodat u zich niet ongemakkelijk voelt tijdens het gesprek.
- Last but not least: zelfs al gaat het over de baan van uw dromen, blijf in elk geval uzelf tijdens het sollicitatiegesprek. Het heeft geen zin om u anders voor te doen dan u bent.